mobile-menu mobile-menu-arrow Menu
 
 
 
Evans Rural > Burnfoot

Burnfoot

The brief was to provide a comfortable home for retirement on the outskirts of Carsluith, overlooking Wigtown Bay. The design responds to the natural slope of the site, with living accommodation over a split level.

The construction combines timber frame, steel portals and glue-laminated ridge beams. The steel portals allow for a glass gable to the front elevation with large covered outdoor terrace, which is enjoyed by an upper floor living room. The dining area has a double height feature, with staircase leading to a mezzanine landing over-looking this area. A garage to the rear allows the parking and entrance to have privacy and shelter from the prevailing wind.

A second glazed balcony at first floor allows the master bedroom to take advantage of the bay views. Energy consumption is kept to a minimum by the use of an air source heat pump (with underfloor heating throughout), high levels of insulation and minimising air infiltration throughout.

 

 

Contact >