mobile-menu mobile-menu-arrow Menu
 
 
 
Evans Rural > Ropeworks

Ropeworks

This two-storey new build house has a spectacular beachfront location on the site of the old Ropeworks, where rope was made for fishing boats in the village harbour. The long, straight road adjacent (Ropewalk) was essential to ‘walk the rope’ as part of the process. The design intention was to create a ‘long house’ with the long frontage towards the sea.

The construction is timber frame with a combination of rendered blockwork at lower level and cedar cladding at upper level. The use of exposed glue-laminated timber ridge beams allows for vaulted ceilings throughout the upper floor, with lounge and two balconies on the upper level.

Building materials include a traditional slate roof and timber windows and doors, helping to root the building to the landscape. The cedar cladding is currently weathering to a silver grey colour, which complements the colour of the sand.

On entering the house, a ‘floating’ staircase rises up, supported on both hidden steel stringers and a central glass balustrade. The open plan dining and living space has a central fireplace with double sided wood burning stove. The house is highly insulated and highly glazed to take advantage of passive solar gain, with a second wood burning stove on the upper level. The entrance and parking areas are to the rear of the house, to allow sea views to be un-interrupted.

Ropeworks was shortlisted for More 4’s ‘Homes by the Sea’ program in 2015, and is available for holiday lets.

Contact >